Planetarium og 360-kino | Vitensenteret i Trondheim

Planetarium og 360-kino

Program i forbindelse med kodefestival 26. og 27. januar:

PLANETARIUM
Tidspunkt: 11:30-12:00 // 15:00-15:30
For: Alle, minste anbefalt aldersgrense er 4 år

FILMVISNING I PLANETARIET – "POLARIS"
Tidspunkt: 13:30-14:00 // 16:00-16:30
For: Alle, minste anbefalt aldersgrense er 6 år

Mandag til fredag holder vi vanligvis ikke visninger i planetariet.

Inngang til planetariet er inkludert i billetten til Vitensenteret, men det er plassforbehold da det bare er 59 seter. Generell anbefalt aldersgrense på filmer og visninger er 6 år.

Dette viser vi:

Polaris

Ny film vises fra 6.oktober
Polaris er en spennende animasjonsfilm og et vitenskapelig eventyr, hvor pingvinen James og isbjørnen Vladimir bruker forskning for å finne ut mer om Jorda og planetene i solsystemet.

Varighet: 30 min
Målgruppe: fra 5 år
Språk: Norsk og engelsk

Guidet planetarievisning

Bli med på en reise i universet! Sammen med vår planetarieguide vil du lære mer om solsystemet, se på galakser eller utforske de mest kjente stjernebildene sammen med de tilhørende mytologiske historiene. Det finnes ingen andre i hele Norge som kan ta deg med på en tredimensjonal, 360-graders reise ut i det uendelige verdensrommet.

Varighet: 30 min
Målgruppe: fra 6 år
Språk: Norsk

Extreme Auroras

Dette er en dokumentarfilm og en visuell nytelse som tar for seg nordlyset i kunst, historie og vitenskap. Gjennom flere år har filmskaper og fotograf Ole Christian Salomonsen fulgt nordlyset, og resultatet av hans jakt på de mest spektakulære nordlysopplevelsene naturen har å by på kan du nå oppleve i vårt planetarium. Ingen andre naturfenomen enn nordlyset passer bedre i 360 grader. Her vil du føle deg som en del av dette vakre og ville arktiske landskapet.

Varighet: 30 min
Målgruppe: fra 6 år
Språk: Norsk og engelsk

"To Space & Back"

Hvordan har du blitt påvirket av romteknologi? "To space & Back" utforsker hvordan hver en av oss har blitt påvirket av de funn som er gjort av det internasjonale romfartsprogrammet. Fra de enhetene vi bruker hver dag, til verktøyene vi bruker innen medisin og ingeniørfag, kan vi takke romforskningen for å gjøre våre moderne liv mulig. Filmen tar publikum med på en fantastisk reise, fra vår egen planet ut i det uendelige universet.

Varighet: 35 min
Målgruppe: fra 10 år
Språk: Norsk/engelsk

Mer info:

Vårt planetarium har plass til 59 personer og er utstyrt med et halvkuleformet lerret som dekker hele synsfeltet ditt når du sitter. To kraftige laserprojektorer i millionklassen smelter bildene sammen, og resultatet kan overhodet ikke sammenlignes med en ordinær kinosal. Lydsstemet er også det første av sitt slag i Norge; faktisk er det ett av kun seks som eksisterer på verdensbasis. Det består av 38 høyttalere, fordelt på 3 ulike lydnivåer, som gir en helt unik romfølelse og opplevelse.

Planetariet er utstyrt med den nyeste programvaren fra Sky-Skan, kalt «Dark Matter» og i dette programmet kan man navigere seg fritt rundt i og utenfor solsystemet vårt. På reisen kan vi besøke alle de kjente planetene med tilhørende måner og andre kjennetegn. Planetene og månenes overflater er alle sammen generert fra faktiske bilder tatt av teleskop og sonder, og er levert av NASA/ESA. Innholdet blir hele tiden oppdatert i henhold til nye oppdagelser. Alle dimensjonene i programvaren er konsistent med den nyeste kunnskapen om universet.

Vi tør å påstå at det eneste som utkonkurrerer Vitensenterets planetarium er en stjerneklar vinterkveld langt borte fra hus og hjem.

Lurer du på noe? Send en mail til lars@vitensenteret.com.

Planetarium på Vitensenteret i Trondheim

I Norge er det flere store planetarier; det tidligere Nordlysplanetariet ved Universitetet i Tromsø som nå brukes av Nordnorsk vitensenter, ett ved Sjøkrigsskolen ved Laksevåg i Bergen, Umoe-planetariet ved Vitenfabrikken i Sandnes og INSPIRIA science center. Videre er det et mindre planetarie på Norsk Teknisk Museum i Oslo, samt flere mobile planetarier.

Våre samarbeidspartnere i prosjektet er:
Statnett, Trondheim kommune, Sparebankstiftelsen DNB, Sør-Trøndelag fylkeskommune, SpareBank 1 SMN, Headspin, NTNU, NITO, EA Smith stiftelse, Kulturrådet, PFI, Siva, Tekna, Staur, Havfruen Fiskerestaurant, Westerlund Invest, Kongsberg Gruppen, E.C. Dahls Eiendom, Pretor Advokat, Sjøheim AS, Eksol AS, Motor-Trade Trondheim, Lund Forvaltning, Viking Venture, Fridtjof Riis, Itema, Powel, Tommen Gram, Erik Haugane og Norbit.