Planetarium

 

Planetariet i Trondheim er et helt unikt sted. Du har sikkert sniktittet inn i bakgården til Vitensenteret og sett en massiv kule, som kanskje mest av alt ligner på en høyteknologisk planet fra en science fiction-verden? Det er dét som er planetariet. Inne i kula er det en 360-graders digital kino, med en skjerm som fyller hele synsfeltet og en bildekvalitet som overgår det meste. På besøk i planetariet får du bli med på reise ut i verdensrommet, drømme deg bort under en kunstig stjernehimmel og se fantastiske 360-filmer. Alt i alt så er planetariet er ganske overveldende sted. Det er kanskje ikke rart at planetariet er en av de mest spennende og populære attraksjonene på Vitensenteret. 

Visninger arrangeres først og fremst i helger og ferier, men vi arrangerer også lyttekvelder og tar imot booking av eventer. Inngang til planetariet er inkludert i billetten til Vitensenteret. Generell anbefalt aldersgrense på filmer og visninger er 6 år.

 

Se film i planetariet

Making Magic

I den magiske verden av visuelle effekter kan alt skje. Making Magic er historien om hvordan visuelle effekter skapes for film og dataspill.
 

Hallo Jorden

Hvorfor er menneskelig interaksjon så viktig for oss? Hvordan kan vi la andre eventuelle innbyggere i universet få vite at vi eksisterer? "Hallo Jorden" er en spektakulær og prisbelønt animasjonsfilm.
 

Jordens fødsel

«Jordens fødsel» forteller den ville historien om vår planets opprinnelse. Forskere mener nå at galaksen vår er fylt med solsystemer, med opptil en milliard planeter som er omtrent like store som vår egen.
 

Korallrevenes verden

Bli med under vann og lær om korallrevenes eventyrlige verden. I denne 360-filmen skal vi utforske hvordan koraller vokser, spiser og reproduserer, og se på hvordan klimaendringer og overfiske påvirker livet i havet.
 

Polaris

Polaris er en spennende animasjonsfilm om Jorda og planetene i solsystemet. James, en reisende pingvin fra Sørpolen og Vladimir, en gøyal bjørn fra Nordpolen, møtes på den arktiske havisen og lurer på hvorfor polarnatta er så lang på Jorda.
 

Extreme Auroras

Bli med den prisbelønte filmskaperen Ole Salomonsen i hans jakt på naturens villeste og mest spektakulære lysshow – Aurora Borealis. Dette er en visuell nytelse som tar for seg nordlyset i kunst, historie og vitenskap.
 

Til verdensrommet og hjem igjen

"Til verdensrommet og hjem igjen" utforsker hvordan hverdagen vår har blitt påvirket av de funn som er gjort av det internasjonale romfartsprogrammet. Filmen tar oss med på en fantastisk reise, fra vår egen planet ut i det uendelige universet.
 

Phantom of the Universe

Phantom of the Universe tar oss med fra universets begynnelse og tilbake til nåtiden, hvor forskere er på jakt etter en dypere forståelse av hvordan verden er bygd opp. I sentrum av jakten finner vi mørk materie, en flyktig partikkel som omgir oss hele tiden, men som enn så lenge har unngått forskerne.
 

Unveiling the Invisible Universe

Gjennom teknologiske fremskritt som Galileos’ teleskop, raketteknologi og rombaserte sonder har vi fått mye kunnskap om verdensrommet. Denne filmen forteller historien fra de tidlige oppdagelsene til hvordan vi i dag, gjennom banebrytende eksperimenter, stadig åpner nye dører ut til kosmos.
 

Andre tilbud i planetariet

Guidet planetarievisning

Bli med på en spektakulær 360-graders reise ut i det uendelige verdensrommet! Sammen med vår planetariepilot vil du lære mer om solsystemet, se på galakser eller utforske de mest kjente stjernebildene sammen med de tilhørende mytologiske historiene.

Lytt - musikk i planetariet

Har du noengang drømt om å høre din favorittmusikk i spektakulære omgivelser? Hos oss får du akkurat det. Lytt gir deg en 360 graders stjernehimmel, deilige kinoseter og fantastisk lyd strømmende ut av hele 38 høytalere. Se oversikten over lyttekvelder her.

 

Visste du at?

  • Vårt planetarium har plass til 59 personer og er utstyrt med et halvkuleformet lerret som dekker hele synsfeltet ditt når du sitter.
  • To kraftige laserprojektorer i millionklassen smelter bildene sammen, og resultatet kan overhodet ikke sammenlignes med en ordinær kinosal.
  • Planetariet vårt har også et lydsystem som er det første av sitt slag i Norge; faktisk er det ett av kun seks som eksisterer på verdensbasis. Det består av 38 høyttalere fordelt i sirkel og på tre høydenivå, som gir en helt unik romfølelse og lydopplevelse.
  • Planetariet er utstyrt med den nyeste programvaren fra Sky-Skan, kalt «Dark Matter» og i dette programmet kan man navigere seg fritt rundt i og utenfor solsystemet vårt.
  • På reisen kan vi besøke alle de kjente planetene med tilhørende måner og andre kjennetegn.
  • Planetene og månenes overflater er alle sammen generert fra faktiske bilder tatt av teleskop og sonder, og er levert av NASA/ESA. Innholdet blir hele tiden oppdatert i henhold til nye oppdagelser. 

Vi tør å påstå at det eneste som utkonkurrerer Vitensenterets planetarium er en stjerneklar vinterkveld langt borte fra hus og hjem.

Visste du at du leie Planetariet til egne arrangement? Ta kontakt med Lars Pedersen på lars@vitensenteret.com.

Planetarium på Vitensenteret i Trondheim

I Norge er det flere store planetarier; det tidligere Nordlysplanetariet ved Universitetet i Tromsø som nå brukes av Nordnorsk vitensenter, ett ved Sjøkrigsskolen ved Laksevåg i Bergen, Umoe-planetariet ved Vitenfabrikken i Sandnes og INSPIRIA science center. Videre er det et mindre planetarie på Norsk Teknisk Museum i Oslo, samt flere mobile planetarier. Våre samarbeidspartnere i prosjektet er: Statnett, Trondheim kommune, Sparebankstiftelsen DNB, Sør-Trøndelag fylkeskommune, SpareBank 1 SMN, Headspin, NTNU, NITO, EA Smith stiftelse, Kulturrådet, PFI, Siva, Tekna, Staur, Havfruen Fiskerestaurant, Westerlund Invest, Kongsberg Gruppen, E.C. Dahls Eiendom, Pretor Advokat, Sjøheim AS, Eksol AS, Motor-Trade Trondheim, Lund Forvaltning, Viking Venture, Fridtjof Riis, Itema, Powel, Tommen Gram, Erik Haugane og Norbit.